در ادامهی خبر گزارش جامع و مفصلی از آنچه در آزمون ورودی پایه هفتم امسال سمپاد گذشت تقدیم مخاطبی محترم میشود. آزمون ورودى متوسطه اول استعدادهاى درخشان، صبح جمعه به صورت هماهنگ در کل کشور برگزار شد. نکته مهم در مورد آزمون، تطابق صد در صد آزمون با آزمون معروف هوشی به نام هوش «ریون» […]
در ادامهی خبر گزارش جامع و مفصلی از آنچه در آزمون ورودی پایه هفتم امسال سمپاد گذشت تقدیم مخاطبی محترم میشود.
آزمون ورودى متوسطه اول استعدادهاى درخشان، صبح جمعه به صورت هماهنگ در کل کشور برگزار شد.
نکته مهم در مورد آزمون، تطابق صد در صد آزمون با آزمون معروف هوشی به نام هوش «ریون» است که سالهاست در سایتها و شبکههاى اجتماعى در دسترس همهی دانشآموزان قرار گرفته است. در واقع این آزمون در بسیاری از مدارس کشور عینا و بدون جابجا شدن حتی یک گزینه در تمامی ۶۰ سوال آزمون، بهصورت آزمایشی اجرا شده و یا در مواردی بهعنوان تکلیف به دانشآموزان داده میشده یا سر کلاس زمانی را برای آن اختصاص میدادهاند.
از طرف دیگر با توجه به أطاله زمان برگزارى آزمون در بسیاری آموزشگاههاى مطرح، کشور که در این حوزه فعال هستند، روش حلی به این سوالا آموزش داده شده! یا در کتابهاى استعداد تحلیلی انتشاراتهای کمک آموزشى به چاپ رسیده است.
و بدتر این که:
” وزارت آموزش و پرورش چنین تست هوشی را قبلا به صورت رسمى منتشر نموده است!”
این ساده و سهل انگارى، بزرگترین بى احترامى است به جامعه أعم از خانواده سمپاد، ١۵٠ هزار داوطلب آزمون امسال که سال پر تنشی را با تغییر سیاست هاى خلق الساعه وزارت آموزش و پرورش تجربه کردند و بى احترامى به والدین و فارغ التحصیلانى است که چندین ماه براى برگزارى آزمون کوشیدند. بى احترامى به مسوولینى است که طبق فرمایشات رهبر انقلاب بر اهمیت سمپاد و لزوم نگاه حرفهاى به مساله تیزهوشان تاکید داشتند.
رییس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانشپژوهان جوان در پاسخ به ابهامات و ایرادات اساسی وارد بر این آژمون چنین ادعا کرده است که برگزاری آزمون ورودی پایهی هفتم سال جاری بر خلاف سالهای گذشته جزو اختیارات این مرکز نبوده است و وظیفهی طراحی سوالات به ادارهی سنجش و ارزشیابی وزارت آموزش و پرورش محول شده است. نکتهی حائز اهمیت در این زمینه این است که رییس سمپاد ادعا میکند که او نیز مثل سایر مخاطبین آزمون تا لحظهی برگزاری از نحوهی طراحی سؤالات و الگوی به کار رفته در آزمون با خبر نبوده است!
عبدالرسول عمادی رئیس مرکز سنجش وزارت آموزش وپرورش در پاسخ به این پرسش که چرا سوالات آزمون ورودی پایه هفتم مدارس سمپاد تکراری بود، گفت: طراح سوالات آزمون سازمان آموزش و پرورش استثنایی بود اما سنجش هوش بر مبنای سوالات استاندارد شناخته شده صورت میگیرد.
البته مجید قدمی رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی نیز نظری مشابه با رئیس مرکز سنجش آموزشوپرورش دارد، او نیز معتقد است که مهم این نیست تست هوش در دسترس باشد، چرا که ۶۰ سوال تجسم فضایی ارائه میشود که حتی اگر دانشآموز این پرسشها را حفظ هم کرده باشد، باهوش است! نکتهی حائژ اهمیت در مورد این گزارهی آقای رییس این است که گویا ایشان تفاوت مفهوم حافظه و هوش که دو مقولهی کاملا مستقل هستند را نمیداند.
در همین رابطه محمد رضا میبدی دانشجوی دکترای مدیریت آموزشی با غیرقابل پذیرش بودن توضیحات مسئولان درباره تکراری بودن سوالات معتقد است که گاهی از آزمون برای گزینش و جذب استفاده میشود و گاهی صرفا برای آگاهی سازمان جهت رشد و توسعه فردی که در بحث دوم تکراری بودن سوالات مشکلساز نیست چون قصد مقایسه نیست و صرفا برای ارتقا و رشد فرد استفاده میشود.
اگر هدف گزینش و جذب دانشآموزان باشد تکراری بودن سوالات فرایند گزینش را دچار مشکل میکند و برای همین هم مرتب آزمونهای هوش جدید طراحی میشود و برای دقیق و جدید بودن این آزمونها هزینه میشود اما روز گذشته بچهها شاهد بودند که سوالات آزمون ورودی پایه هفتم مدارس سمپاد عینا سوالات آزمون ریون بود که بسیاری از آنها قبلا سوالات را دیده و حتی از قبل امتحان داده بودند در حالی که برخی از افراد مستعد سوالات را ندیده بودند و این مسئله نتایج را جابجا میکند.
میبدی معتقد است که علت اتفاق روز گذشته به سه دلیل است. نخست، آموزش و پرورش خواسته است مثلا از نظر مالی صرفهجویی کند که کار بسیار اشتباهی بوده و اعتبار آزمون را قربانی آن کردهاند. دوم، آموزش و پرورش خواسته برای پاسخ به فشار اولیا به اعتبار آزمون ریون ارجاع بدهد که باز هم در این شرایط به علت این که این سوالات در دسترس بوده قابل قبول نیست. سوم آموزش و پرورش وقتی با مصوبه شورای انقلاب فرهنگی از حذف مدارس متوسطه اول سمپاد نا امید شد سعی کرده است تعمدا خودش اعتبار آزمون این مدارس را زیر سوال ببرد.
خانم مهاجرانی رییس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان در توضیح این ماجرا و در پاسخ به این پرسش که: «اگر برگزاری امتحان ورودی مدارس پایه هفتم به سبک پیشنهادی مرکز سنجش باعث اعتراض گسترده داوطلبان و خانواده ها شود مسئولیت آن بر عهده چه شخص یا کدام بخش آموزش و پرورش است؟» گفت: «با تاسف باید بگویم آموزش و پرورش آن طور که شما فکر میکنید یک خانواده نیست! خانواده هم مشکلاتش را در درون خودش حل می کند و یک سخنگوی واحد برای اعتراضات پیدا خواهد کرد.»
حمید رحمانی معاون مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان در گفتوگو با خبرنگار حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «در برگزاری این آزمون مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان صرفا بهرهبردار است و استانداردهای پذیرش را تعیین کرده و در نهایت منتظر اسامی اعلامی از سوی مرکز سنجش آموزش و پرورش است تا بتواند برنامههایی مدون را طبق سیاستهای وزارت آموزش و پرورش برای پذیرفته شدگان اجرا کند!»
وی با تاکید بر اینکه مرکز نقشی در فرایند برگزاری آزمون ندارد، ادامه داد: طراحی سوالات توسط گروهی از متخصصان برگزاری آزمون و توسط سنجش آموزش و پرورش انجام شده است!
پرسش این است که آیا معاون این مرکز حتی یک بار محتوای آزمون را چک کرده است که متوجه شود این همان آزمون آمادهای است که نیازی به متخصصان مرکز سنجش نداشته باشد؟
عمادی رییس مرکز سنجش وزارت آموزش و پرورش در مصاحبهای تصریح کرد: در آزمون امسال بیش از۱۵۰ هزار دانشآموز شرکت کردند که ۸۰ هزار نفر پسر و ۷۰ هزار نفر دختر بودند که به مدت یک ساعت به ۶۰سؤال چهار گزینهای و ۵ سؤال تشریحی پاسخ دادند.
وی ادامه داد: تمام آزمونهای فردی و گروهی موجود در کشور همواره در دسترس همگان است و این موضوع در نتیجه سنجش هوش تأثیرگذار نیست؛ ضمن اینکه هیچ فردی از اینکه چه نوع آزمونی اجرا میشود مطلع نبوده و امنیت و اجرای بهینه آزمون در سراسر کشور گزارش شده است!
رئیس مرکز سنجش وزارت آموزشوپرورش افزود: جایگزینی تست هوش بهجای آزمون پیشرفت تحصیلی، یک حرکت تحولی و روبهجلو وگام بلندی در جهت حذف آزمونهای غیراستاندارد از دامن نظام تعلیم و تربیت و افزایش کیفیت نظام آموزشی است.
درنگی بر سازمان آموزش و پرورش استثنایی:
آبروریزی و بی مسئولیتی سازمان آموزش و پرورش استثنایی به مدیریت آقای مجید قدمی، در قبال آزمون ورودی سمپاد پایه هفتم، موضوعی نیست که بتوان به راحتی از آن گذشت. این اهمال نه تنها اعتبار آزمون سمپاد را زیر سوال برده، که مستقیما اعتبار محمد بطحایی را هدف گرفته است. چه کسی جز تیم آقای قدمی میتوانست در بیاعتباری محمد بطحایی و گفتههای دهان پرکنش دربارهی آزمون، موثر باشد؟
فاجعه دیروز، نه تنها آزمون سمپاد را زیر سوال برد و نحوه گزینش متقاضیان را ابهامآمیز تر کرد، که کلا عملکرد آقای مجید قدمی در سازمان آموزش و پرورش استثنایی را زیر سوال برده است. در این سازمان چه میگذرد؟ چه معاملهای با دانشآموزان متقاضی جهش تحصیلی صورت میگیرد؟ نکند از آنها هم سوالهایی میشود که در دسترس برخی هست و میتوانند با تمرین و تکرار، به راحتی به آنها پاسخ دهند و به این طریق، حق عده کثیری ضایع شود؟
محمد بطحایی برای اعتبار خودش هم که شده، باید دستور رسیدگی فوری به سوال های طرح شده در آزمون دیروز را بدهد. محمد بطحایی همچنین به خاطر اعتبارش، باید درنگ جدی بر توصیههای برخی مشاورانش داشته باشد. این مشاوران نه تنها کمکی به رفع مشکلات آموزش و پرورش نمیکنند، که مشکل آفرینند و با شعارهای کارشناسی نشده و هیجانآور، آموزش و پرورش را هرچه سریعتر به سراشیبی سقوط هدایت میکنند.
محمد نستوه معاون سابق مرکز ملی استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان در گفتوگو با خبرنگار نسیم گفته است: اگر واقعا سوالات آزمون ورودی پایه هفتم مدارس سمپاد مشابه سوالات آزمون ریون باشد قطعا اعتبار آزمون دچار خدشه میشود. بهترین آزمون همان روشی است که در چند سال گذشته انجام و سوالات متناسب با استعداد دانشآموزان طراحی میشد…
وی افزود: آزمون تست ریون به لحاظ روایی بررسی و سنجیده شده است و از نظر جهانی دارای اعتبار است اما برای سنجش استعداد دانشآموزان زمانی مفید خواهد بود که تکرار نشده باشد و دانشآموزان قبلا آن را کار نکرده باشند. اگر واقعا سوالات آزمون ورودی پایه هفتم مدارس سمپاد مشابه سوالات آزمون ریون باشد قطعا اعتبار آزمون دچار خدشه میشود هرچند که آزمون ریون دارای اعتبار بینالمللی است اما نیاز است سوالات آن مجدد طراحی شده باشد.
نستوه در پاسخ به این پرسش که آیا آموزش و پرورش هزینه و کارشناس لازم برای طراحی سوالات را نداشت به همین دلیل از سوالات تکراری استفاده کرده است؟ گفت: آموزش و پرورش هم هزینه مورد نیاز و هم کارشناس متخصص دارد. به نظر میرسید امسال سال نخستی بود که تجربه چنین آزمونی را داشتند و میخواستند ملاک حداقلی برای ورود به مدارس سمپاد داشته باشند اما روش انتخاب دانشآموزان مستعد براین اساس دچار مشکل شد.
وی بیان کرد: نمیتوان به طور دقیق اعلام کرد، افرادی که در این آزمون پذیرفته میشوند مستعد هستند چرا که روش استعدادیابی آنها صحیح نبوده است و دانشآموزانی که قبلا سوالات را کار کرده بودند آسانتر به آن جواب دادند بنابراین نمیتوان ادعا کرد که مستعدتر هستند.
نستوه افزود: آموزش و پرورش تصمیم داشت برای جذب دانشآموز در پایه هفتم مدارس سمپاد آزمون ورودی را حذف کند اما روشی که پیش گرفته شد نیز به نوعی آزمون بود بنابراین میتوان گفت که بهترین آزمون همان روشی است که در چند سال گذشته انجام و سوالات متناسب با استعداد دانشآموزان طراحی میشد.
وی بیان کرد: در روش گذشته ۳۰ درصد سوالات به سنجش هوش و استعداد تحصیلی اختصاص داشت که به صورت تحلیلی طراحی میشد به نظر میرسد آموزش و پرورش یا باید آزمون را کلا حذف و براساس سنوات تحصیلی اقدام کند یا روش پیشین را در جذب دانشآموزان مدارس سمپاد به کار گیرد.